farní kostel Nejsvětější Trojice, Klášterec nad Ohří

Kliknutím mapku aktivujete
O místu:

Farní kostel Nejsvětější Trojice byl postaven v letech 1665–1670 podle plánů významného barokního architekta Carlo Luraga stavitelem Rossi de Luca. Je to barokní obdélná jednolodní stavba s polygonálním presbytářem a severní sakristií a oratoří. Na hlavním průčelí je štít a portál se znakem stavebníka kostela Michaela Osvalda Thuna a hraběnky z Lodronu. Vnitřek je sálový s bočními pravoúhlými kaplemi a tribunami nad nimi. V hlavním prostoru jsou valené klenby s lunetami, bohatě figurálně a ornamentálně štukované, stejně jako křížové klenby tribun, sakristie a oratoře. Dvoupatrová zděná kruchta byla upravovaná roku 1795. V roce 1993 byla v tomto kostele obnovena a veřejnosti zpřístupněna thunská hrobka, původně ze 17.století.

Farní kostel Nejsvětější Trojice byl dlouhou dobu veřejnosti z důvodu špatného stavu uzavřen, otevíral se pouze při mimořádných příležitostech a bohoslužby se konaly ve hřbitovním kostele Panny Marie. Město a farnost kostel společnými silami opravují.

Kostel již prošel velkou opravou vnitřních fasád, štuků a instalací a 9.11.2003 byl biskupem litoměřickým, Msg. ThDr Josefem Kouklem, slavnostně znovu vysvěcen.

 

Místo uskutečnění

50.3849192N, 13.1718876E

Sdílejte info